HRCroatian
Početna
DURA ODRŽALA INFO DAN PROJEKTA IDEAL
DURA ODRŽALA INFO DAN PROJEKTA IDEAL
p1030454 p1030458 p1030460 p1030473 p1030476 ideal_2

Info dan projekta iDEAL (eng. DEcision support for Adaptation pLan), na kojem kao partner sudjeluje Dubrovačka razvojna agencija DURA, održan je u okviru programa "Dani otvorenih vrata EU projekata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji", koji su u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije, i Regionalne razvojne agencije DUNEA-e i Dubrovačke razvojne agencije DURA-e održani u četvrtak 16. svibnja 2019. u Dubrovniku. U okviru info dana, predstavljen je projekt iDEAL svim zainteresiranim posjetiteljima, s naglaskom na aktivnost koja je trenutno u fazi izrade - Plan prilagodbe na klimatske promjene za Grad Dubrovnik.

- Projekt je dobio odobrenje za produljenje do 30. rujna 2019. godine, a trenutno s vanjskim stručnjacima surađujemo na razradi akcija i pripadajućih indikatora, koje bi Grad Dubrovnik mogao implementirati kako bi se pravovremeno i kvalitetno pripremio na očekivane posljedice dugoročnih klimatskih promjena - izjavila je ovim povodom Melina Mohorić, viša stručna suradnica Dubrovačke razvojne agencije DURA.

Cilj projekta iDEAL je poboljšati sustav praćenja klimatskih promjena i planiranje mjera prilagođavanja u obuhvaćenim regijama. Jedan od rezultata ovog projekta je izrada tzv. Plana prilagodbe klimatskim promjenama. Naime, Europska Komisija potiče sve zemlje članice na izradu opsežnih planova prilagodbe klimatskim promjenama. Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija tako će među prvima u Hrvatskoj implementirati savjete Europske komisije u tom pogledu.

Cjelokupni cilj projekta postići će se zajedničkim procesom stvaranja znanja i provođenjem zajedničkog sustava podrške DSS – Decision Support System – razvijanjem i kapitaliziranjem DSS-a stvorenog unutar projekta TERRE.

- Kao rezultat Projekta iDEAL, Grad Dubrovnik će dobiti Plan prilagodbe klimatskim promjenama, razrađen iz perspektive najizraženijih klimatskih utjecaja te pripadajućih područja ranjivosti Grada Dubrovnika. To su konkretno, pojave urbanih toplinskih otoka, poplave te podizanje razine mora, sukladno čemu slijedi izrada mjera prilagodbe - pojasnila je Mohorić ističući buduće aktivnosti na projektu. - U sklopu izrade Plana prilagodbe organiziramo i DSS trening za donositelje odluka i tehničko osoblje koji će imati mogućnost koristiti ovaj tehnološki alat praćenja i planiranja mjera prilagodbe na klimatske promjene -dodala je.

Projekt je ukupno vrijedan 799.191,80 eura, dok vrijednost projekta za DURA-u iznosi 135.318,00 eura. Glavni partner projekta je Istarska Regionalna Energetska Agencija IRENA. Iz Hrvatske sudjeluje i Dubrovačka razvojna agencija DURA, dok su talijanski partneri Općine PESARO i Misano Adriatico, Sveučilište u Veneciji IUAV te Regionalni nacionalni park “Coast dunes park from Torre Canne to Torre San Leonardo”.

Datum:
20.05.2019
Natrag